โพสต์แนะนำ

สัญลักษณ์ไฟโชว์ที่หน้าปัดรถยนต์

สัญลักษณ์นี้เป็นสัญลักษณ์พื้นฐานของรถยนต์ทุกค่ายที่พึงมี รูปร่างอาจต่างกันนิดหน่อยครับ

วันอาทิตย์ที่ 5 เมษายน พ.ศ. 2563

คุณหมอ Ai Fen ที่หายตัวไปอย่างลึกลับ(คาดว่าโดนปิดปากCOVID-19ในหวู่ฮั่น)

เกริ่นนำ
ระบบอินเตอร์เน็ต และโปรแกรมที่ใช้่ในอินเตอร์เน็ต ในประเทศจีนถูกควบคุมโดยรัฐบาล ในประเทศจีนมีโปรแกรม ประเภทแชต, ทวิตเตอร์, กูเกิ้ล, ระบบปฏิบัติการเป็นเวอร์ชั่นของจีนทั้งหมด ทำให้ข้อมูลการใช้งานอินเตอร์เน็ตของประชาชนต้องวิ่งผ่านช่องทางสัญญาณที่รัฐได้จัดเตรียมไว้ พูดง่ายๆ ก็คือรัฐบาลพยายามสอดแนม แทรกแซงการใช้อินเตอร์เน็ตของประชาชนตลอดเวลา

(เนื้อหาในบทความนี้ อ้างอิงจากหลายเว็บไซต์ เนื่องจากข้อมูลต้นฉบับถูกรัฐบาลจีนลบข้อมูล แต่มีชาวเน็ต และนักข่าวจีนช่วยกัน ทำการเข้ารหัสข้อความ และโพสต์นอกเครือข่ายอินเตอร์ของจีน เพื่อหลีกเลี่ยงการตรวจจับจากรัฐบาลจีน)

- ดร.อ้าย เฟิน (Ai Fen) แพทย์หญิงที่หายตัวไปอย่างลึกลับ เธอเป็นผู้อำนวยการแผนกฉุกเฉิน โรงพยาบาลกลางอู่ฮั่น (Wuhan Central Hospital) ผู้ซึ่งออกมาพูดหลังจากเห็นเพื่อนร่วมงานของเธอหลายคนเสียชีวิตจาก coronavirus เธอเตือนให้ระวังไวรัสปริศนาที่ทำให้เกิดอาการคล้ายโรคซาร์ส
    เชื้อโรคนี้สามารถระบาดติดต่อระหว่างคน และมีคนไข้บางคนที่ไม่ได้เกี่ยวข้องกับตลาดขายสัตว์ป่า

หลังจากหายตัวไป ภาพปริศนานี้ถูกโพสต์ในบัญชีแชทของเธอ
เหมือนดั่งว่าเธอยังมีชีวิตอยู่ แต่ทางครอบครัวไม่สามารถติดต่อได้ www.gript.ie
หลักฐานต้นฉบับภาษาจีน ที่ถูกแปล และเข้ารหัสเป็นภาษาอื่น ๆเพื่อหลีกเลี่ยงการตรวจเจอ จากรัฐบาลจีน Dr. Bike เป็นหนึ่งในผู้ช่วยแปลเป็นภาษาอังกฤษ
- www.scienceintegritydigest.com
- www.weixin.qq.com

สิ่งที่หมอ Ai Fen ได้เผชิญเมื่อเธอเปิดเผยเรื่องการระบาด
เธอบอกว่า เจ้าหน้าที่ระงับการเตือนล่วงหน้าการระบาดของเชื้อไวรัสโคโรน่าที่เธอให้สัมภาษณ์
"ถ้าฉันรู้ว่าจะเกิดอะไรขึ้นในวันนี้ ฉันคงไม่สนใจเรื่องการตำหนิ ฉันจะบอกกับใครก็ตามที่ฉันสามารถทำได้ เธอกล่าวในการสัมภาษณ์"


- ดร.หลี่ เหวินเหลียง ( Li Wenliang’) เป็นจักษุแพทย์ ช่วยเผยแพร่คำเตือนของ ดร.อ้าย ลงในกลุ่มแชตแพทย์เพื่อนร่วมงาน

4 วันต่อมา หมอหลี่ กับหมออีก 7 คนที่แชร์ข้อมูลเกี่ยวกับการระบาด ถูกตำรวจเชิญตัวไป และบังคับให้ลงนามในเอกสารสัญญาว่า จะไม่เปิดเผยเรื่องเกี่ยวกับโรคนี้อีก ต่อมาเขาได้ติดเชื้อไวรัสดังกล่าว และเสียชีวิตลง 7 กุมภาพันธ์ 2020 จาก COVID-19 เมื่ออายุ 33 ปี


ลำดับเหตุการณ์
- วันที่ 16 ธันวาคม 2019 เราได้รับผู้ป่วยจากแผนกฉุกเฉินของโรงพยาบาลนานกิง ซึ่ง มีไข้ที่สูงอย่างไม่น่าเชื่อ ยาใช้ไม่ได้ผลและอุณหภูมิของร่างกายไม่ลดลง

- วันที่ 18 ธันวาคม 2019 Ai Fenได้รับผู้ป่วยคนแรกของการติดเชื้อในปอด"มีเงาที่พร่ามัวเป็นหย่อม ๆ กระจายอยู่ในปอด" จากผู้ส่งของตลาดขายส่งอาหารทะเล Huanan

- วันที่ 27 ธันวาคม 2019 เธอได้รับผู้ป่วยรายที่สอง แต่บุคคลนี้ไม่มีประวัติการติดต่อของตลาดขายส่งอาหารทะเล Huanan

- วันที่ 30 ธันวาคม 2019 หลังจากพบผู้ป่วยหลายรายที่มีอาการคล้ายไข้หวัดใหญ่และทนต่อวิธีการรักษาตามปกติ ผลการทดสอบของผู้ป่วย แสดงการติดเชื้อด้วย coronavirus เจ้าหน้าที่นำใบตรวจผลของอาการ และไวรัสที่เกี่ยวข้องมาให้ดู ในใบตรวจผลเธอพบคำว่า "โรคซาร์ส coronavirus, pseudomonas aeruginosa,"และอื่นๆ
Ai Fenรายงานถึงแผนกติดเชื้อของโรงพยาบาลทันที เธอใช้ปากกาวงกลมรอบคำว่า "โรคซาร์ส" และถ่ายรูปนั้นส่งให้หมอที่โรงพยาบาลต่าง ๆในหวู่ฮั่น ข่าวแพร่กระจายไปทั่ววงการแพทย์ในหวู่ฮั่น รวมถึงหมอหลี่ เหวินเหลียงจักษุแพทย์ที่โรงพยาบาล ซึ่งคืนนั้นเขาก็แชร์ข่าวแพร่กระจายไปยังแวดวงแพทย์ในหวู่ฮั่น และผู้ที่ส่งต่อรายงานนั้น รวมถึงกลุ่มแพทย์ที่ได้รับโทษทางวินัยจากตำรวจ ในช่วงบ่ายของวันเดียวกันหมอหลี่ได้ส่งคำเตือนไปยังอดีตเพื่อนร่วมชั้นเรียนในกลุ่ม WeChat ซึ่งมีการโพสต์ และแชร์ต่อกันเป็นจำนวนมาก

- วันที่ 31 ธันวาคม 2019 สำนักงานองค์การอนามัยโลก สาขาประเทศจีนได้รับแจ้งจากเจ้าหน้าที่ประเทศจีน ระบุว่ามีผู้ป่วยป่วยโรคปอดอักเสบ ที่ไม่ทราบสาเหตุ ตรวจพบในเมืองหวู่ฮั่นจังหวัดหูเป่ยของจีน ตั้งแต่วันที่ 31 ธันวาคม 2019 ถึงวันที่ 3 มกราคม 2020 มีจำนวน 44 คน www.who.int (บันทึกจากองค์การอนามัยโลก)

- วันที่ 1 มกราคม 2020 Ai Fen ได้รายงานอีกครั้งถึงโรงพยาบาล เกี่ยวกับข่าวการรับผู้ป่วยหลายรายโดยเจ้าของคลินิกใกล้กับตลาดอาหารทะเลจีนใต้ โดยหวังที่จะดึงดูดความสนใจ เพราะเธอกังวลว่า“ เมื่อแพทย์หรือพยาบาลเจ็บป่วยมันจะมีปัญหามาก”
หลังจากนั้น Ai Fenถูกสอบปากคำโดยฝ่ายบริหารของทางโรงพยาบาล
Ai Fenบอกว่าเธอโดนตำหนิอย่างรุนแรงอย่างที่ไม่เคยโดนมาก่อน เธอถูกกล่าวหาว่าปล่อยข่าวลือ

- วันที่ 10 มกราคม 2020 หมอหลี่ก็เริ่มมีอาการไอ วันต่อมามีไข้ และ 2 วันหลังจากนั้นเขาก็ต้องเข้ารับการรักษาตัวในโรงพยาบาล

- วันที่ 11 มกราคม 2020 ตอนเช้า Ai Fenได้รับข่าวว่า หูซี่เว่ยพยาบาลของแผนกฉุกเฉินติดเชื้อ Ai Fenจึงรายงานผู้บังคับบัญชาของเธอทันทีและโรงพยาบาลมีการประชุมฉุกเฉิน

- วันที่ 16 มกราคม 2020 ในการประชุม เจ้าหน้าที่ของโรงพยาบาลยืนกรานว่าการติดเชื้อไวรัสไม่มีการติดต่อจากคนสู่คน
โรงพยาบาลเปลี่ยนผลการวินิจฉัยของผู้ป่วยและพยาบาลที่ติดเชื้อเพื่อปกปิดหลักฐานการระบาดของไวรัสโคโรน่า

- วันที่ 17 มกราคม 2020เจียงซู่ชิง ถูกส่งตัวในโรงพยาบาลและอีก 10 วันต่อมาถูกใส่ท่อช่วยหายใจ

- วันที่ 21 มกราคม 2020 หนึ่งวันหลังจากที่เจ้าหน้าที่จีนยืนยันในที่สุดว่า "มีการติดเชื้อจากคนสู่คนได้"
จำนวนผู้ป่วยที่เข้ามาในห้องฉุกเฉินมากถึง 1,523 คน ในหนึ่งวัน - ปริมาณมากกว่าปกติสามเท่า

- วันที่ 27 มกราคม 2020 หูเป่ย์ (รวมหวู่ฮั่น): ยอดติดเชื้อสะสม 1,423 รวมถึงผู้เสียชีวิต 76 อ้างอิงจาก www.cnn.com ที่ใช้ข้อมูลจาก องค์การอนามัยโลก ซึ่งตัวเลขสะสมดูเหมือนน้อยกว่า ที่หมอ Ai Fen ให้ข้อมูลก่อนวันที่ 27 ว่ามีผู้ป่วยเข้ามาในห้องฉุกเฉินมากถึง 1,523 คน ในหนึ่งวัน - ปริมาณมากกว่าปกติสามเท่า

- วันที่ 28 มกราคม 2020 ยอดการติดเชื้อ ไวรัสที่หวู่ฮั่นและ ทั่วโลก www.cnn.com


- วันที่ 30 มกราคม 2020 ตอนเช้าฉันมาทำงาน ภาพที่ฉันคงไม่มีวันลืม, ลูกชายของชายชราผมขาวคนหนึ่งเสียชีวิตในวัย 32 ปี
เขาจ้องมองที่หมอคนหนึ่งที่มอบใบรับรองการเสียชีวิตให้เขา ตอนนี้ ลูกชายของเขากลายเป็นใบมรณะบัตรไปแล้ว

- วันที่ 3 กุมภาพันธ์ 2020 ภาพหมอหลี่ เหวินเหลียง ขณะอยู่ที่โรงพยาบาลกลางของหวู่ฮั่นในหวู่ฮั่นในภาคกลางของมณฑลหูเป่ยของจีน

เครดิต: "www.foxnews.com"

- วันศุกร์ที่ 7 ก.พ. 2020 ช่วงเช้ามืด หมอหลี่ เหวินเหลียง วัย 34 ปี ซึ่งเป็น 1 ใน 8 หมอกลุ่มแรกที่พยายามเตือนสังคมเรื่องการปรากฏของไวรัสโคโรนาสายพันธ์ใหม่ เสียชีวิตแล้ว ไม่กี่ชั่วโมงหลังจากทางโรงพยาบาลเพิ่งออกมาปฏิเสธข่าวลือเรื่องการเสียชีวิตของหมอหลี่
ในคืนก่อนที่เขาจะเสียชีวิต ผู้อำนวยการแผนกไอซียูเรียกฉันให้ยืมเครื่องปั๊มหัวใจจากแผนกฉุกเฉิน เพื่อช่วยหมอหลี่ เหวินเหลียง ฉันรู้สึกตกใจกับข่าว

- วันที่ 13 กุมภาพันธ์ 2020 สำนักข่าว หูเป่ย์เดลี่ตีพิมพ์รายงานอย่างใกล้ชิดเกี่ยวกับ Ai Fen ซึ่งยกย่องเธอ ต่อมามีข่าวลือว่า Ai Fenเสียชีวิตจากไวรัสโคโรนา

- วันที่ 20 กุมภาพันธ์ 2020 Ai Fen ได้ชี้แจงกับสำนักข่าว Peng Mei News ว่าเธอไม่ได้ติดเชื้อไวรัสและยังทำงานอยู่

- วันที่ 21 กุมภาพันธ์ 2020 หัวหน้าเข้ามาพูดคุยกับฉัน ซึ่งจริงๆแล้วฉันอยากจะถามคำถามสองสามข้อ
เช่น คุณคิดว่าคำเตือนนั้นผิดหรือเปล่า? ฉันหวังว่าเขาจะขอโทษ แต่ก็ไม่เลย

- วันที่ 1 มีนาคม 2020 เพื่อนร่วมงานของฉันเสียชีวิต (เจียง ซู่อิงJiang Xueqing เป็นผู้อำนวยการต่อมไทรอยด์ และการผ่าตัดทรวงอก)

อัตราการติดเชื้อในประเทศต่างๆนอกประเทศจีน (มีนาคม 2020)


- วันที่ 8 มีนาคม 2020 หนังสือพิมพ์ People's Daily ตีพิมพ์รายงานจากสำนักข่าวซินหัวว่า Ai Fen เป็น "นางเอกหญิง" ที่ "ยืนหยัดและทำงานหนักทั้งวันทั้งคืนนานกว่า 40 วัน
ตั้งแต่วันอังคารข้อความที่สัมภาษณ์ของ Ai Fenถูกโพสต์และลบอย่างรวดเร็วจากเว็บไซต์โซเชียลมีเดียของจีน
สำนักข่าว Renwu ลบบทความแล้วและไม่สามารถติดต่อ Ai Fenได้ทางโทรศัพท์ ผู้ใช้อินเทอร์เน็ตได้เคลื่อนไหวอย่างรวดเร็วเพื่อบันทึกบทความโพสต์ภาพหน้าจอของข่าวการสัมภาษณ์ Ai Fen

- วันที่ 9 มีนาคม 2020 บุคลากรทางการแพทย์ 4 คนในโรงพยาบาลกลางหวู่ฮั่นเสียชีวิตจากการติดเชื้อไวรัสทำให้ปอดบวม
พนักงานมากกว่า 200 คนในโรงพยาบาลติดเชื้อรวมถึงเจ้าหน้าที่ระดับสูงของโรงพยาบาลหลายคน

- วันที่ 10 มีนาคม 2020 บทความให้สัมภาษณ์กับนิตยสารพีเพิล ได้รับการตีพิมพ์ และเป็นวันที่ประธานาธิบดี Xi Jinping เดินทางไปยังหวู่ฮั่น บทความจึงถูกเซ็นเซอร์ในทันที

วันที่ประธานาธิบดี Xi Jinping เดินทางไปยังหวู่ฮั่น : www.cnn.com

- วันที่ 11 มีนาคม 2020 นักข่าวของ "South Chaina Morning Post" ชื่อ "Sarah Zheng 鄭雅儒" ทวิตข้อความบอกว่าเธอได้ บันทึกข้อความการสัมภาษณ์ของ คุณหมอ Ai Fen ไว้อย่างปลอดภัยในระบบ "บล็อกเชน" และการเข้ารหัสข้อความเป็น "คิวอาร์โค๊ด"
จึงมั่นใจมั่นใจได้ว่า บทสัมภาษณ์ของ คุณหมอ Ai Fen จะไม่ถูกรัฐบาลจีนลบได้ เครดิต: "60 Minutes Australia"

- วันที่ 16 มีนาคม 2020มีข่าวการหายตัวไปของนักธุรกิจชาวจีน ที่เรียก Xi ว่าตัวตลก
- Chinese tycoon vanishes after calling Xi a 'clown,' slamming government's handling of COVID-19.
ผู้ประกอบการจีนหายตัวไปหลังจากเรียก Xi ว่า 'ตัวตลก', และตำหนิการจัดการ COVID-19 ของรัฐบาล

เครดิต : www.foxnews.com

- วันที่ 29 มีนาคม 2020สำนักข่าวของออสเตรีย "60 Minutes Australia" ทวิตข้อความว่า
"Just two weeks ago the head of Emergency at Wuhan Central hospital went public, saying authorities had stopped her and her colleagues from warning the world. She has now disappeared, her whereabouts unknown."
คำแปล
"เพียงสองสัปดาห์ที่ผ่านมาหัวหน้าหน่วยฉุกเฉินที่โรงพยาบาลหวู่ฮั่นเซ็นทรัล, ที่เปิดเผยต่อสาธารณะว่าเจ้าหน้าที่ได้สั่งห้ามเธอและเพื่อนร่วมงานของเธอเตือนโลก ตอนนี้เธอหายไปแล้วไม่ทราบว่าอยู่ที่ไหน"

เครดิต: "60 Minutes Australia"

- 1 เมษายน 2020 สื่อต่างประเทศ ลงข่าวการหายตัวไปของ Ai Fen

เนื่องจากการบันทึกของ Dr. Ai Fen เป็นภาษาจีน และข้อความบทสัมภาษณ์ที่เป็นภาษาจีน ถูกทางการจีนไล่ตามลบ โดยใช้เครื่องคอมพิวเตอร์เซอร์เวอร์ทำการตรวจจับแสกนหาข้อความที่เกี่ยวข้องกับบทสัมภาษณ์แล้วทำการลบอัตโนมัติ ข้อความ และบทสัมภาษณ์ภาษาจีนจึงมีผู้ใช้อินเตอร์เน็ต หลายคนพยายามเก็บบันทึกโดยมีการเข้ารหัสข้อความแบบต่าง ๆ รวมถึงแปลงข้อความแบบสะกดผิด เพื่อหลีกเลี่ยงการค้นหาของคอมพิ้วเตอร์จากทางการจีน
เรียนรู้คำศัพท์
accused = ต้องสงสัย, ผู้ต้องหา
- China has been accused of attempting to cover up the coronavirus outbreak before the crisis escalated.
จีนตกเป็นผู้สงสัยว่าพยายามปกปิดการระบาดของ coronavirus ก่อนที่สถานการณ์วิกฤตจะบานปลาย


admit/ admitted = ยอมรับ, อนุญาตให้เข้า, รับไว้เป็นผู้ป่วยใน, รักษาตัวในโรงพยาบาล,
- Dr Li Wenliang had been admitted to a hospital in early January and later confirmed to have the coronavirus, according to a post on his social media account.
ดร. หลี่เหวินเหลียนเข้ารับการรักษาในโรงพยาบาลเมื่อต้นเดือนมกราคมและต่อมาได้รับการยืนยันว่ามีเชื้อ coronavirus เครดิต : www.straitstimes.com


alert = เตือน, เตือนภัย, เตือนเรื่องฉุกเฉิน
- Dr Ai Fen was the first doctor to alert other colleagues about a SARS-like disease.
ดอกเตอร์ Ai Fen เป็นแพทย์คนแรกที่เตือนเพื่อนร่วมงานคนอื่น ๆ เกี่ยวกับโรคที่คล้ายกับโรคซาร์ส เครดิต : www.dailymail.co.uk


authority/ authorities = เจ้าหน้าที่, ผู้มีอำนาจ
- After her meeting with the authorities she says she went home and told her husband he might need to raise their child on his own if anything happened to her.
หลังจากพบกับเจ้าหน้าที่ เธอบอกว่าเธอกลับบ้านและบอกสามีว่าเขาอาจจำเป็นต้องเลี้ยงลูกด้วยตัวเองหากเกิดอะไรขึ้นกับเธอ เครดิต : www.gript.ie


detain/ detained = คุมตัว, กักขังไว้
- "Have Chinese authorities detained the citizen journalist Chen Qiushi?
"ทางการจีนได้กักตัวนักข่าวพลเมือง Chen Qiushi ไว้หรือไม่


devoted = อุทิศ, เอาใจใส่
- Well, we are all very saddened about the death of Dr. Li. He is a good doctor. He was a devoted doctor, and he did his best to protect people's health.
เราทุกคนเศร้าใจอย่างมากกับการเสียชีวิตของดร. หลี่ เขาเป็นหมอที่ดี เขาเป็นแพทย์ที่อุทิศตนและเขาพยายามอย่างดีที่สุดเพื่อปกป้องสุขภาพของผู้คน เครดิต : www.cbsnews.com


disclosed =ไม่ปิดกั้น, เปิดเผย
- “If the officials had disclosed information about the epidemic earlier, I think it would have been a lot better. There should be more openness and transparency,” he told the New York Times.
“ หากเจ้าหน้าที่ไม่ปิดกั้นข้อมูลเกี่ยวกับโรคระบาดก่อนหน้านี้, ผมคิดว่าน่าจะดีขึ้นมาก ควรมีการเปิดกว้างและโปร่งใสมากขึ้น” หมอหลี่บอกกับนิวยอร์กไทม์ส เครดิต : www.theguardian.com


detect/ detected = ตรวจพบ, ตรวจจับ
- Beijing had sealed off Wuhan on January 23, confining 11 million people to their homes in an unprecedented bid to contain the virus, officially known as SARS-CoV-2 and first detected among workers at a seafood market in the city.
ปักกิ่งได้ปิดหวู่ฮั่นเมื่อวันที่ 23 มกราคมโดยกักคน 11 ล้านคนไว้ที่บ้าน อย่างไม่เคยมีมาก่อน เพื่อจะควบคุมไวรัสซึ่งรู้จักกันในชื่อ SARS-CoV-2 ซึ่งตรวจพบครั้งแรกในหมู่คนงานที่ตลาดอาหารทะเลในเมือง เครดิต : www.aljazeera.com


ease/ eased = ผ่อนคลาย, ลดความเข้มงวด, บรรเทาเบาบาง
- Wuhan begins allowing people to leave for the first time since it was locked down 76 days ago, despite fears of a second wave of infection if such restrictions are eased too soon.
หวู่ฮั่นเริ่มอนุญาตให้ผู้คนออกบ้านได้เป็นครั้งแรกนับตั้งแต่ถูกล๊อคไว้ 76 วันก่อน แม้จะมีความกลัวว่าจะเกิดการติดเชื้อครั้งที่สอง เนื่องจากมาตรการดังกล่าวอาจถูกปลดเร็วเกินไป เครดิต : www.reuters.com


go public/ went public = เปิดโปง, เผยความลับ
- “Just two weeks ago the head of Emergency at Wuhan Central hospital went public, saying authorities had stopped her and her colleagues from warning the world,” the outlet tweeted. “She has now disappeared, her whereabouts unknown.”
“ สองสัปดาห์หลังจากหัวหน้าหน่วยฉุกเฉินที่โรงพยาบาลหวู่ฮั่นเซ็นทรัลเปิดเผยต่อสาธารณะว่าเจ้าหน้าที่ได้สั่งห้ามเธอและเพื่อนร่วมงานของเธอเตือนโลก”ทวิตข้อความ “ ตอนนี้เธอหายไปแล้วไม่รู้ว่าเธออยู่ที่ไหน”


grief = ความเศร้าโศก, ความทุกข์ร้อน, เจ็บปวดรวดร้าว
- Earlier reports of Li’s death had triggered an outpouring of grief and anger on Chinese social media, with many hailing his decision to speak out over the virus despite the risks of doing so in his authoritarian country.
รายงานก่อนหน้านี้เกี่ยวกับการเสียชีวิตของหมอหลี่ได้ก่อให้เกิดความเศร้าโศกและความโกรธเคืองในสื่อสังคมออนไลน์ของจีน โดยมีหลายคนที่ตัดสินใจว่าจะพูดเรื่องไวรัสแม้จะมีความเสี่ยงในประเทศเผด็จการก็ตาม เครดิต : www.theguardian.com


mourn = อาลัยอาวรณ์
- “We profoundly regret and mourn this death,” the Wuhan City central hospital said in a brief statement on its official social media account.
“ เราเสียใจอย่างสุดซึ้งและอาลัยต่อการเสียชีวิตนี้” โรงพยาบาลกลางเมืองหวู่ฮั่นกล่าวในแถลงการณ์สั้น ๆ ลงในบัญชีโซเชียลมีเดียอย่างเป็นทางการ เครดิต : www.theguardian.com


punished = ลงโทษ
- China's hero doctor was punished for telling truth about coronavirus.
แพทย์ฮีโร่ของจีนถูกลงโทษ เนื่องจากบอกความจริงเกี่ยวกับ coronavirus เครดิต : www.cnn.com


reprimand = การตำหนิ, การกล่าวหา, การประณาม
- 'If I had known what would have happened today, I wouldn't have cared about the reprimand. I would have told whoever and wherever I want,' said Dr Ai.
ดร. ไอกล่าวว่า "ถ้าฉันรู้ว่าจะเกิดอะไรขึ้นในวันนี้ ฉันคงไม่สนใจเรื่องการตำหนิ ฉันจะบอกใครและที่ไหนก็ได้ที่ฉันต้องการ" เครดิต : www.dailymail.co.uk


reveal /revealed = เปิดเผย, เปลือย
- He has disappeared and his videos revealed a lot of what was happening with this virus."
เขาหายตัวไปและวิดีโอของเขาเปิดเผยอย่างมาก ว่าเกิดอะไรขึ้นกับไวรัสนี้"


slam = ปิดดังปัง, กระแทกกระทั้น (ใช้เป็นสำนวนข่าว = ตำหนิ, ต่อว่า)
- Chinese tycoon vanishes after calling Xi a 'clown,' slamming government's handling of COVID-19.
ผู้ประกอบการจีนหายตัวไปหลังจากเรียก Xi ว่า 'ตัวตลก', และตำหนิการจัดการ COVID-19 ของรัฐบาล
เครดิต : www.foxnews.com


summon = เรียก, เรียกตัว, เรียกประชุม : ประโยค "passive voice"
- She alerted colleagues to several cases of the virus, and eight of them were summoned by police for sharing the information.
เธอแจ้งเตือนเพื่อนร่วมงานถึงเรื่องผู้ป่วยที่เกิดจากไวรัสหลายคน และแปดคนถูกตำรวจเรียกตัวเนื่องจากเปิดเผยข้อมูล เครดิต : www.rfa.org

- He was then summoned to the Public Security Bureau where he was forced to sign a letter stating that he made false comments about the virus, the BBC reported.
จากนั้นเขาก็ถูกเรียกตัวไปยังสำนักงานความมั่นคงสาธารณะ ซึ่งเขาถูกบังคับให้ลงนามในจดเอกสารระบุว่าเขาแสดงความคิดเห็นเป็นเท็จเกี่ยวกับไวรัส, บีบีซีรายงาน เครดิต : www.foxnews.com


threat (n.) = ลางร้าย, คุกคาม
- Ai Fen, the Wuhan-based doctor who first warned about the threat of COVID-19 has gone missing.
Ai Fen แพทย์จากหวู่ฮั่นเป็นคนแรกที่เตือนเรื่องภัยคุกคามของ COVID-19 ได้หายตัวไป เครดิต : www.foxnews.com


Whistleblowing = เป่านกหวีด (ใช้เป็นสำนวนว่า "แจ้งเตือนข่าว, แจ้งเหตุ")
- Whistleblowing Wuhan doctor Ai Fen is currently incommunicado, believed detained after giving media interviews about her initial concerns over the coronavirus, according to an Australian media report.
รายงานข่าวจากสื่อออสเตรเลียของออสเตรเลียระบุว่า ในปัจจุบันหมอไอ เฟิน จากหวู่ฮั่นที่เป็นคนแจ้งเตือนข่าว ได้ขาดการติดต่อซึ่งเชื่อกันว่าถูกกักตัวหลังจากให้สัมภาษณ์สื่อเกี่ยวกับความกังวลเกี่ยวกับไวรัส coronavirus เครดิต : www.scmp.com


แหล่งอ้างอิง
- www.thairath.co.th
- www.dailymail.co.uk
- www.dailymail.co.uk
- www.scienceintegritydigest.com
- www.cnn.com
- www.theguardian.com
- www.nypost.com
- www.breitbart.com
- www.msn.com
- www.cbsnews.com
- www.rfa.org
- www.theguardian.com
- www.scmp.com
- www.gript.ie
- www.weixin.qq.com
- www.weixin.qq.com
- www.voanews.com

นักกฎหมายและนักข่าวพลเมือง Chen Qiushi หายตัวไปในขณะที่ถ่ายทำสารคดีเรื่องการปิดเมืองเนื่องจาก coronavirus ในหวู่ฮั่น เขาใช้เวลาหลายสัปดาห์ในการถ่ายทำคนไข้และโรงพยาบาล

"Chen Qiushi" เป็นผู้พยายามตีแผ่เหตุการณ์จริง แตโดนตำรวจของจีนจับ และหายตัวไป
ปัจจุบันแม่ของเขาพยามติดต่อ แต่ติดต่อไม่ได้
ทวิตเตอร์ของ "Chen Qiushi" ปัจจุบันเพื่อนของเขาใช้ทวิตเตอร์นี้เพื่อกระจายข่าวตีแผ่ให้สังคมช่วยตามเรื่องนี้


Timeline


December 31, 2019 - Cases of pneumonia detected in Wuhan, China, are first reported to the WHO. During this reported period, the virus is unknown. The cases occur between December 12 and December 29, according to Wuhan Municipal Health.

January 1, 2020 - Chinese health authorities close the Huanan Seafood Wholesale Market after it is discovered that wild animals sold there may be the source of the virus.

January 5, 2020 - China announces that the unknown pneumonia cases in Wuhan are not SARS or MERS. In a statement, the Wuhan Municipal Health Commission says a retrospective probe into the outbreak has been initiated.

January 7, 2020 - Chinese authorities confirm that they have identified the virus as a novel coronavirus, initially named 2019-nCoV by the WHO.

January 11, 2020 - The Wuhan Municipal Health Commission announces the first death caused by the coronavirus. A 61-year-old man, exposed to the virus at the seafood market, died on January 9 after respiratory failure caused by severe pneumonia.

January 13, 2020 - Thai authorities report a case of infection caused by the coronavirus. The infected individual is a Chinese national who had arrived from Wuhan.

January 16, 2020 - Japanese authorities confirm that a Japanese man who traveled to Wuhan is infected with the virus.

January 17, 2020 - Chinese health officials confirm that a second person has died in China. The United States responds to the outbreak by implementing screenings for symptoms at airports in San Francisco, New York and Los Angeles.

January 20, 2020 - China reports 139 new cases of the sickness, including a third death.

January 20, 2020 - The National Institutes of Health announces that it is working on a vaccine against the coronavirus. "The NIH is in the process of taking the first steps towards the development of a vaccine," says Dr. Anthony Fauci, director of the National Institutes of Allergy and Infectious Diseases.


January 22, 2020 - Wuhan says it will "temporarily" close its airport and railway stations for departing passengers following news that the death toll from the Wuhan Coronavirus has risen to 17. Chinese authorities confirm at least 547 cases in the mainland.

January 23, 2020 - At an emergency committee convened by the World Health Organization, the WHO says that the Wuhan coronavirus does not yet constitute a public health emergency of international concern.

January 23, 2020 - The Beijing Culture and Tourism Bureau cancels all large-scale Lunar New Year celebrations in an effort to contain the growing spread of Wuhan coronavirus. On the same day, Chinese authorities enforce a partial lockdown of transport in and out of Wuhan. Authorities in the nearby cities of Huanggang and Ezhou Huanggang announce a series of similar measures.


January 28, 2020 - Chinese President Xi Jinping meets with WHO Director General Tedros Adhanom in Beijing. At the meeting, Xi and the WHO agree to send a team of international experts, including US Centers for Disease Control and Prevention staff, to China to investigate the coronavirus outbreak.

January 29, 2020 - The White House announces the formation of a new task force that will help monitor and contain the spread of the virus, and ensure Americans have accurate and up-to-date health and travel information, it says.

January 30, 2020 - The United States reports its first confirmed case of person-to-person transmission of the Wuhan coronavirus. On the same day, the WHO determines that the outbreak constitutes a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC).

January 31, 2020 - The Donald Trump administration announces it will deny entry to foreign nationals who have traveled in China in the last 14 days.

February 2, 2020 - A man in the Philippines dies from the Wuhan coronavirus -- the first time a death has been reported outside mainland China since the outbreak began.


February 4, 2020 - The Japanese Health Ministry announces that ten people aboard the Diamond Princess cruise ship moored in Yokohama Bay are confirmed to have the coronavirus. The ship, which is carrying more than 3,700 people, is placed under quarantine scheduled to end on February 19.

February 7, 2020 - Li Wenliang, a Wuhan doctor who was targeted by police for trying to sound the alarm on a "SARS-like" virus in December, dies of the coronavirus. Following news of Li's death, the topics "Wuhan government owes Dr. Li Wenliang an apology," and "We want freedom of speech," trend on China's Twitter-like platform, Weibo, before disappearing from the heavily censored platform.


February 10, 2020 - Xi inspects efforts to contain the Wuhan coronavirus in Beijing, the first time he has appeared on the front lines of the fight against the outbreak. On the same day, a team of international experts from WHO arrives in China to assist with containing the coronavirus outbreak.

February 10, 2020 - The Anthem of the Seas, a Royal Caribbean cruise ship, sets sail from Bayonne, New Jersey, after a coronavirus scare had kept it docked and its passengers waiting for days.


February 13, 2020 - China's state-run Xinhua News Agency announces that Shanghai mayor Ying Yong will be replacing Jiang Chaoliang amid the outbreak. Wuhan Communist Party chief Ma Guoqiang has also been replaced by Wang Zhonglin, party chief of Jinan city in Shandong province, according to Xinhua.

February 14, 2020 - A Chinese tourist who tested positive for the virus dies in France, becoming the first person to die in the outbreak in Europe.

February 14, 2020 - Egypt announces its first case of Wuhan coronavirus on Friday, according to a joint statement by Egypt's Ministry of Health and the WHO. The confirmed case marks the first in Africa since the virus was detected.

February 15, 2020 - The official Communist Party journal Qiushi publishes the transcript of a speech made on February 3 by Xi in which he "issued requirements for the prevention and control of the new coronavirus" on January 7, revealing Xi knew about and was directing the response to the virus on almost two weeks before he commented on it publicly.

February 18, 2020 - Xi says in a phone call with British Prime Minister Boris Johnson that China's measures to prevent and control the epidemic "are achieving visible progress," according to state news Xinhua.

February 19, 2020 - Passengers who have tested negative for the novel coronavirus begin disembarking from the stricken Diamond Princess cruise ship, despite mounting evidence from infectious disease experts they could unknowingly be carrying the virus back into their communities.

February 21, 2020 - The CDC changes criteria for counting confirmed cases of novel coronavirus in the United States and begins tracking two separate and distinct groups: those repatriated by the US Department of State and those identified by the US public health network.

February 25, 2020 - The NIH announces that a clinical trial to evaluate the safety and effectiveness of the antiviral drug remdesivir in adults diagnosed with coronavirus has started at the University of Nebraska Medical Center in Omaha. The first participant is an American who was evacuated from the Diamond Princess cruise ship docked in Japan.

February 25, 2020 - In an effort to contain the largest outbreak in Europe, Italy's Lombardy region press office issues a list of towns and villages that are in complete lockdown. Around 100,000 people are affected by the travel restrictions.

February 26, 2020 - CDC officials say that a California patient being treated for novel coronavirus is the first US case of unknown origin. The patient, who didn't have any relevant travel history nor exposure to another known patient, is the first possible US case of "community spread."

February 26, 2020 - President Trump places Vice President Mike Pence in charge of the US government response to the novel coronavirus, amid growing criticism of the White House's handling of the outbreak.

February 29, 2020 - A state health official announces that a patient infected with the novel coronavirus in Washington state has died, marking the first death due to the virus in the United States. Washington Gov. Jay Inslee declares a state of emergency, directing state agencies to use all resources necessary to respond to the outbreak.

March 1, 2020 - Florida Gov. Ron DeSantis declares a public health emergency in the state of Florida. Over the next several days, Kentucky, New York, Maryland, Utah and Oregon declare states of emergency.

March 3, 2020 - The Federal Reserve slashes interest rates by half a percentage point in an attempt to give the US economy a jolt in the face of concerns about the coronavirus outbreak. It is the first unscheduled, emergency rate cut since 2008, and it also marks the biggest one-time cut since then.


March 4, 2020 - The CDC formally removes earlier restrictions that limited coronavirus testing of the general public to people in the hospital, unless they had close contact with confirmed coronavirus cases. According to the CDC, clinicians should now "use their judgment to determine if a patient has signs and symptoms compatible with COVID-19 and whether the patient should be tested."

March 8, 2020 - Italian Prime Minister Giuseppe Conte signs a decree placing travel restrictions on the entire Lombardy region and 14 other provinces, restricting the movements of more than 10 million people in the northern part of the country.March 11, 2020 - In an Oval Office address, Trump announces that he is restricting travel from Europe to the United States for 30 days in an attempt to slow the spread of coronavirus. The ban, which applies to the 26 countries in the Schengen Area, applies only to foreign nationals and not American citizens and permanent residents who'd be screened before entering the country.


March 18, 2020 - Trump signs into law a coronavirus relief package that includes provisions for free testing for Covid-19 and paid emergency leave.

March 19, 2020 - At a news conference, officials from China's National Health Commission report no new locally transmitted coronavirus cases for the first time since the pandemic began.

March 23, 2020 - United Nations Secretary-General António Guterres calls for an immediate global ceasefire amid the pandemic to fight "the common enemy."

March 24, 2020 - Japan's Prime Minister Shinzo Abe and International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach agree to postpone the Olympics until 2021 amid the outbreak.

March 25, 2020 - The White House and Senate leaders reach an agreement on a $2 trillion stimulus deal to offset the economic damage of coronavirus, producing one of the most expensive and far-reaching measures in the history of Congress.    April 2, 2020 - According to the Department of Labor, 6.6 million US workers file for their first week of unemployment benefits in the week ending March 28, the highest number of initial claims in history. Globally, the total number of coronavirus cases surpasses 1 million, according to Johns Hopkins University's tally.

    April 3, 2020 - Trump says his administration is now recommending Americans wear "non-medical cloth" face coverings, a reversal of previous guidance that suggested masks were unnecessary for people who weren't sick.

    ไม่มีความคิดเห็น:

    แสดงความคิดเห็น